Oznaczenie stężenia homocysteiny we krwi jest badaniem stosunkowo od niedawna dostępnym dla pacjenta. Wybierając to badanie redukujemy ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, poprzez podjęcie właściwych działań.
Homocysteina (HCY) jest aminokwasem siarkowym. Powstaje w organizmie na skutek demetylacji metioniny. Prawidłowy poziom homocysteiny wykazuje działanie prozakrzepowe. Jednak należy pamiętać, że podwyższone stężenie tego aminokwasu powoduje degradację i hamowanie syntezy głównych składników naczyń krwionośnych: kolagenu, elastyny, i proteoglikanów, wpływając na jego funkcję i zwiększając ryzyko formowania zakrzepów. Niski poziom homocysteiny w organizmie może skutkować wyższą podatnością na stres oksydacyjny.
Warto zaznaczyć, że zaburzenia równowagi metabolizmu homocysteiny mogą wynikać z uwarunkowań genetycznych lub niedoborów kofaktorów jej przemian w szczególności witamin z grupy B, tj. Wit. B6 i B12.
Zaburzenie równowagi stężenia homocysteiny w organizmie, wpływa na rozwój i nasilenie wielu chorób:







Pomiar stężenia homocysteiny wykorzystuje się w ocenie ryzyka chorób o podłożu miażdżycowym i zakrzepowym. Wysoki poziom jest istotnym czynnikiem ryzyka wystąpienia: choroby wieńcowej, zawału serca, miażdżycy tętnicy szyjnej, miażdżycy tętnic obwodowych, miażdżycy tętnic mózgowych, udaru mózgu, zakrzepicy żylnej i zatorowości tętnicy płucnej.
Oznaczenie HCY jest zalecane u osób z wysokim ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych: cierpiących na nadciśnienie, nadwagę, palaczy, z podniesionym poziomem lipidów, chorych na niewydolność nerek, cukrzycę, z zespołem metabolicznym, chorobami sercowo-naczyniowymi w historii rodzinnej. Co ważne badanie stężenia homocysteiny w korelacji do kwasu foliowego jest szczególnie ważne w leczeniu niepłodności oraz prawidłowym przebiegu ciąży.

